13
نوامبر

وزوز گوش (Tinnitus)

وزوز گوش (Tinnitus) شندین صدایی غیر طبیعی یا درک آن در گوش است. وزوز گوش خود به تنهایی یک بیماری نیست بلکه نشانه ای از یک بیماری زمینه ای است؛ مانند از دست دادن شنوایی مرتبط با سن، بیماری منییر، آسیب شنوایی، اختلال در سیستم گردش خون، قرارگیری در معرض صدای بلند، اختلالات مفصل تمپورومندیبولار، آسیب های مغزی یا صدمات وارد شده به سر، آکوستیک نوروما و ….
هرچند وزوز گوش یک شرایط آزاردهنده است ولی معمولاً نشانه ای از یک مشکل جدی نیست اما می تواند با افزایش سن بدتر شود. در بسیاری از موارد، وزوز گوش با درمان بهبود می یابد و در موارد وابسته به بیماری زمینه ای، کنترل یا درمان آن عامل می تواند کمک کننده باشد. سایر روش های درمانی با کاهش یا ماسکه کردن نویز، وزوز گوش را تا حد قابل قبولی کاهش می دهند.

 

علائم:

وزوز گوش یک احساس درونی صدای آزادهنده در غیاب صدای خارجی است. صداهای شایعی که شنیده می شوند عبارت است از: صدای زنگ، وزوز (مثل صدای زنبوز)، غرش، کلیک، هیس و سوت. صدای وزوز می تواند از یک صدای زیر تا یک صدای بلند و بم باشد که در یم گوش یا در هر دو گوشی شنیده می شود. گاهی اوقات این صدا کم بوده و فقط در حالت آرامش شنیده می شود و گاهی می تواند آنقدر بلند باشد که موجب ناتوانی فرد در تمرکز یا اختلال شنیداری او شود. این صدا می تواند موقتی و گذرا باشد یا دائماً حس شود.

دو نوع وزوز گوش عبارت است از:
وزوز گوش ذهنی: که فقط خود فرد آن را می شنود و این نوع شایتر بوده. میتواند به علت مشکلات گوش خارجی، میانی یا داخلی باشد. این امر می تواند به علت مشکل در اعصاب شنوایی یا قسمتی از مغز که سیگنال های شنوایی را درک می کند (مسیر شنوایی) باشد.
وزوزگوش عینی: که با انجام معاینات می توان آن را شنید. این یک نوع ناشایع بوده که می تواند به علت مشلات عروق مجاور، وضعیت استخوان گوشی میانی یا انقباض عضلات آن باشد.

در این شرایط حتماً ویزیت شوید:
اگر بعد از یک عفونت دستگاه تنفسی فوقانی مثل سرماخوردگی دچار وزوز گوش شدید و در طی یک هفته بهبودی حاصل نشد.

در این شرایط در اصرع وقت باید ویزیت شوید:
وزوز گوشی که ناگهانی و بدون دلیل واضحی شروع شده
همراه وزوز گوش احساس از دست دادن شنوایی یا گیجی می کنید

 

عوامل خطرساز شامل:

سن که با افزایش سن احتمال آن افزایش می یابد، تماس با صدای بلند، جنیست که درمردها شایع تر است، سیگار و مشکلات قلبی عروقی.

 

درمان

علاوه بر درمان بیماری زمینه ای که در بالا توضیح داده شد یکی از بهترین اقدامات جهت این بیماران استفاده از سمعک است. مکانیسم و فواید سمعک در این بیماران به قرار زیر است:

ماسکه کردن و تأثیرات توجه

سمعک صداهای خارجی را تقویت کرده و به درجه ای می رساند که صدای وزوز گوش را ماسکه می کند. این امر باعث می شود که درک آگاهانۀ صدای وزوز گوش سخت شده و به مغز کمک می کند روی صدای محیط تمرکز کند. تأثیر ماسکه کردن سمعک ها مخصوصا برای بیماران دارای افت شنوایی در محدوده فرکانس مشابه به عنوان وزوز گوش خود بسیار قوی است.

تحریک شنوایی

افزایش حجم سر و صدای خارجی نیز باعث افزایش میزان تحریک شنوایی مغز می شود. این بیماران از تحریک مسیرهای شنوایی مغز با یک صدای زمینه ای آرام که ممکن است از طریق دیگری شنیده نشوند، سود می برند.

بهبود ارتباطات
وزوز گوش شدید می تواند فعالیت های اجتماعی و ارتباطی معمول (برقرار کردن مکالمه، صحبت با تلفن، تماشای تلویزیون، گوش دادن به رادیو، و غیره) را برای بیماران دچار مشکل یا حتی غیر ممکن کند. سمعک با تقویت صدای این فعالیت ها که بالاتر از درک صدای وزوز گوش است به بیماران کمک می کند در نتیجه بیماران احساس ناامیدی شخصی و انزوای اجتماعی را کمتر احساس می کنند.